tirsdag

Fredrikstad.

"Klart du kommer til å bli frisk, Annika," sa hun og så på meg med det velkjente og fryktelig kjære behandlerblikket som fulgte meg igjennom flerfoldige timer, dager og uker i 2009. Bekymringen jeg uttrykte da jeg så vidt nevnte den evinnelige frustrasjonen min over den tilsynelatende manglende fremgangen, den skrekkelige fortvilelsen som av og til dukker opp og som får meg til å tro at jeg rett og slett mangler evnen til å komme i mål, ble feid bort av syv enkle ord. Syv ord. "Klart du kommer til å bli frisk, Annika." Pause. "Det vet jeg at du gjør."

Både hun og ordene hennes har en helt annen innvirkning på meg enn det mange andre mennesker har. Noe jeg verken kan beskrive eller forklare, fordi jeg ikke forstår det helt selv. Kanskje har det noe med at jeg, en gang for lenge siden, åpnet meg, brettet ut alle bitene, lot henne få se og fikk bekreftet at det var greit sånn. At jeg var okei og at jeg hadde lov til å ta plass. Jeg hadde lov til å si fra, snakke om det som rørte seg inne i meg - si alle de tingene jeg hadde innbillt meg selv var forbudt. Alle nei ordene. Ikke ordene. Tabu - ordene. Alle temaene og emnene jeg var overbevist om at det ikke var noe poeng i å snakke om, fordi jeg trodde jeg ikke hadde lov til det. Jeg stolte på henne, og åtte måneder senere, åtte måneder etter tårene og farvel'et, er ting akkurat likedan. Jeg stoler fortsatt på det bestemte kvinnemennesket som jeg pleide å snakke med hver bidige dag for måneder siden. Jeg gjør fortsatt det. 

I går morges; etter ei natt uten særlig mye søvn og der de små avstikkerne mine til drømmeland var dominert av uutholdelige mareritt, sa jeg ”på gjensyn” til fjellene med nysnø, fire plussgrader og gikk om bord på det første morgenflyet til Oslo. Kaotiske følelser. Kaotiske tanker. Et virvar uten like. Og da flyet hadde lettet, gikk det slag i slag. Gardermoen, Oslo S, buss til Fredrikstad siden toget var innstilt, Fredrikstad, inn i en taxi, opp de velkjente bakkene til Åsebråtveien, inn på parkeringsplassen og så, plutselig, sto jeg der. På trappa utenfor Capio.

Kjente og kjære mennesker, klemmer, hei og hallo, hvordan går det? – jo takk, jeg klarer meg, flere klemmer, Capio – lunsj på møterommet, møte, snakk og tjohei. Det gikk over all forventing. Det var veldig fint å se menneskene der igjen og jeg fikk til og med noen minutter med den gamle behandleren min før jeg måtte kaste meg inn i en taxi for så å ta toget tilbake til Oslo, slik at jeg rakk flyet mitt hjem igjen. Selv om jeg ikke fikk en veldig lang prat med kvinnemennesket, var de femten minuttene nok til å få meg til å tenke på ting som jeg ikke har tenkt på på lenge, og som jeg har pakket langt bak i arkivet.

”Du vet hva du skal gjøre. Hva du må gjøre.” Ja, jeg vet jo egentlig det. Deretter noen råd om planlegging av dager og måltider. Og sånn. Sånne fornuftige ting som faktisk er ganske så smarte. Femten minutter og det var nok til å gi meg et spark i baken. Vekke noe som har ligget litt i dvale, sovnet, blitt satt på pause.
I morgen skal jeg tilbake på skolebenken. Jeg er veldig, veldig spent!




5 kommentarer:

Laila sa...

oi oi oi,en lang reise for 15 min. da...men om det holdt for deg,at det satte igang motivasjonen,så var det jo verdt det :D Kjempebra!

Lykke til med skole i morgen :)

klem

Anonym sa...

Så bra at du fikk noen minutter med henne:) Lykke til imorgen, tenker masse på deg, og tuuuusen takk for noen flotte timer jeg fikk sammen med deg!!!Stå på!!!
Klem Heidi

Bensanne sa...

E. er jo et koselig menneske da. Kloke ord som kommer ut av munnen hennes ;)
Bra at ting gikk fint og at du fikk noe igjen for den lange reisen til Fredrikstad.
Lykke til med skolestart!

Annika sa...

Laila: jeg var først på et møte med daglig leder og sånn - og det tok ganske mye mer enn 15 min ;)

Heidi: var veldig fint å se deg igjen! Ser frem til november ;D

Perfect Memories: takk skal du ha! :)

June sa...

Eg òg har ei sånn ei :) Ei setning eller to frå henne kan snu veker, månader og til og med år med fastkøyrt tankedrit. Tenk at det fins sånne! Så glad på dine vegne at du fekk dei femten minutta :)

Og masse lykke til på skulen, og grattis med ny leilighet!

Related Posts with Thumbnails

Annika

Skriverier: Mai 2008 - mars 2012.


Kontakt

annika_alexandersen @hotmail.com



Bloglovin'

Follow La vita e bella
Follow La vita e bella

Blog Archive