tirsdag

25 dager igjen.


Og så er jeg på reisefot igjen; det er lenge siden jeg har mistet tellingen på hvor mange ganger jeg har tatt fly og buss i løpet av 2009, ikke at det spiller noen rolle, men det begynner å bli en del.

Hele dagen har vært et kaos uten like; stress fra jeg sto opp 0715 - pakking, rydding, vasking, samtale og alt som hører med før avreise. Det var så vidt jeg rakk å gjøre alt sammen før jeg måtte, bokstavelig talt, kaste i meg lunsj, for så å ta en taxi til bussterminalen. Sjåføren var en hyggelig mann som hadde lyst til å kjøre meg hele veien til Moss; han mente nemlig at det ville bli billigere for meg, men siden jeg ikke er så glad i å sitte på med fremmede i nesten en time, takket jeg nei og forklarte at jeg fikk reisen dekket likevel. Han fortalte om musikksmaken sin - og det viste seg at han liker alle de bandene som jeg hørte på igjennom hele ungdomsskolen; musikk som jeg for lenge siden har glemt av . Det meste forsvant da jeg ble forferdelig syk.

Uansett. Jeg har forlatt Capio, og jeg vet ikke hvordan det føles. Da jeg ga damene i miljøet den obligatoriske "farvel" klemmen, hadde jeg mest lyst til å gråte alle de tårene som har hopet seg opp etterhvert som tiden har gått.

"Du ser så tankefull ut, Annika?"
"Neida. Jeg bare faller litt bort i blant. Pleier å gjøre det." Sannheten er og var: ja, hodet mitt er proppfullt av tanker som nesten ikke passer seg å si høyt her.

Behandleren min og jeg hadde en veldig lang samtale etter frokost. I 75 minutter satt vi på kontoret i tredje etasje, mens vi ringte allverdens legekontor i Bergen og prøvde å få tak i Haukeland sykehus, uten å få noe særlig til napp. Det er vissnok nødvendig at jeg både har fastlege og behandler der borte, og ja, jeg er enig i det. Jeg trenger det.
Det er og var vanskelig å si farvel. Vi er fortsatt uenige i ganske mange ting, men jeg vet hva jeg må og skal gjøre, og selv om hun er littegrann bekymret for forskjellige ting, er jeg klar over hvordan ting skal bli og hun tror på det. Hun tror på meg. Vi har avtalt når jeg skal komme tilbake - ei uke i september. Egentlig tviler jeg på at det blir sånn, fordi det er såpass tidlig i skoleåret, og det er starten som er viktigst. Jeg skal i alle fall tilbake i oktober, i høstferien.

Jeg har ikke mer enn tjuefem dager igjen av behandlingen. Da har jeg brukt opp de ukene jeg har fått, og det skremmer meg. Hva da? Kommer jeg til å trenge mer? Jeg vet ikke. Hvis frk.behandler mener det, kommer jeg til å si ja. Hvis ikke, vel, da er det slutt - og selv om det er trygt å ha Capio bak meg, selv om det er godt å ha et sted å reise til når det viser seg at jeg trenger det, vet jeg like godt som de fleste andre at det må ta slutt. Man må rive seg løs, jobbe på egenhånd, for... man kan ikke holde fast i et sånt sted for alltid.
Likevel er det trist. Det kommer til å gjøre vondt å forlate alle de menneskene jeg har blitt så glad i, i løpet av dette året, spesielt når det er usikkert om jeg noen gang kommer til å treffe dem igjen. Det gjør alltid vondt å si farvel.

Hva nå? Jo. Jeg sitter på bussen til Gardermoen, er littegranne trist og ambivalensen er kvelende. Egentlig har jeg lyst til å slippe ut tårene mine, fortvilelsen og hva det enn måtte være, men jeg synes ikke at det passer seg på en busstur. Hodet mitt spinner, kverner og ja, jeg må spørre meg selv om hva jeg egentlig driver med.
Har behandleren min rett? Rømmer jeg, nok en gang, fra meg selv? Prøver jeg å unngå det uungåelige? Gjør jeg valg som ikke er heldige eller hensiktsmessige? Jeg vet ikke.

Men. Så vet jeg hva jeg skal gjøre og jeg vet hva jeg MÅ gjøre. "Du må ta fram fornuften din Annika, for du vet mye, men problemet er at du lar følelsene ta over. Du har blitt flinkere til å finne en balanse i løpet av året, men det er fortsatt mye igjen. Det er det du må øve deg på."
Behandleren min har som regel alltid rett, og ja; det er det som blir viktig framover. JEG MÅ. Jeg må spise nok, jeg må fortsette, jeg må jeg må jeg må.

Nå skal jeg hjem. Jeg skal pakke, handle, ordne, sove litt, prøve å ikke bekymre meg for alt og ingenting, men først og fremst: jeg skal ta vare på meg selv og jobbe ræva av meg med det som er vondt og vanskelig. Det er ikke noen vei utenom og jeg skal klare det. Med litt hjelp fra de som er glad i meg, med litt hjelp og oppfølging fra leger og psykologer, og med et år på folkehøyskole (jeg håper at det blir ett av de beste på lenge) skal jeg komme i mål. Jeg skal greie det.

8 kommentarer:

Camilla sa...

Å, det er så godt å høre at du TROR, Annika. Det er det aller viktigste, å tro at det går bra til slutt, at du kan få det til.

Ingrid sa...

Jeg kunne ønske alle behandlere var som din; at de tok seg TID. Selv må jeg alltid gå etter 45 min, samme hva.

Et år på folkehøyskole var for min egen del fantastisk. Og om du får en god start (noe jeg tror!), kan se frem til alle gledene året vil gi deg, og bruke disse som motivasjon i kampen for å få i seg nok næring.

Kanskje vi som leser kan hjelpe til på noen måte også? Har det noen effekt at vi heier på deg og støtter deg? I så fall får vi bare kommentere i vei utover høsten ;-)

-Karoline- sa...

Jeg tenker på deg kjære Annika, og jeg tror på deg. Selvfølgelig vil det komme vanskelige dager, men det vil og komme mange flotte dager. Dager hvor du kan le ærlig og rått, dager hvor maten kan nytes, dager hvor tankene bare er gode og dager hvor du får være helt deg selv. Jeg beundrer deg Annika, for veien du har gått og for veiene du skal gå. Du har kommet langt, og du ser forbasket godt ut. Du er ei nydelig jente med mange flotte kvaliteter og talenter, og endelig har du nå en sjanse til å få bruke de til det fulleste. Jeg misunner menneskene på folkehøyskolen som får glede av å se deg hver dag. Tenker på deg, har tro på deg og ønsker deg det beste.

Lisbeth sa...

Tror på deg, og heier på deg!! *klem*

Annika sa...

Behandlere som tar seg tid er noe av det viktigste som finnes. 45 minutter er sjeldent nok, spesielt når det fort går en halvtime før man kommer i gang med samtalen :) Og ja, jeg har virkelig tro på dette skoleåret.

Takk Karoline. Jeg tenker masse på deg også; krysser fingrene for tiden fremover, både for deg og for meg.

Ingunn sa...

Håper og tror du blir raskt bra. For bra blir du. :)

Jeg var veldig syk da jeg var yngre, og har fått et bra liv. Det som hjalp meg var at jeg tenkte nå driter jeg i alt og spiser og blir ikke livet bedre da, kan jeg gå ned igjen. Ting kom på plass og jeg fikk ikke tilbakefall.

Se bort fra dette om du ikke synes det gir deg noe.

Varm klem ingunn

Caroline sa...

Lykke til der hjemme Annika <3

Annika sa...

Det gir meg mye :) jeg skal prøve så godt det lar seg gjøre.

Related Posts with Thumbnails

Annika

Skriverier: Mai 2008 - mars 2012.


Kontakt

annika_alexandersen @hotmail.com



Bloglovin'

Follow La vita e bella
Follow La vita e bella

Blog Archive