onsdag

Elsk deg selv.


Jeg fant noe på klikk.no sine sider. 







1. Skill alltid på begrepene selvfølelse og selvtillitt. 
Forskjellen mellom selvtillitt lærte jeg for noen år siden da jeg gikk grunnkurs i Helse og sosialfag på videregående. Det har hjulpet meg mye; ved å vite forskjellen på disse to begrepene, har jeg lært å se nyansene på ting og lært litt mer om meg selv.
-          Selvtillitt: Det vi vet vi kan, er gode eller dårlige til. Prestasjoner.   
-          Selvfølelse: Vår opplevelse av hvem vi er og hvordan vi forholder oss til den vi er. Være bevisst på sin egen verdi.

For min del har det alltid vært en fryktelig ubalanse der. Hvis man ser for seg ei vekt, av typen som stjernetegnet vekten har som symbol, har selvfølelsen veid mye mindre enn selvtilliten. Jeg vet hva jeg er flink til, men det jeg føler for meg selv har ikke akkurat vært så mye å skryte av.
2.  Tren på å bekrefte deg selv
-          Hver kveld skriver du ned tre ting som du har gjort bra i løpet av dagen. Er du en person med høyt prestasjonsnivå kan det være at du kanskje for en gangs skyld tok det rolig og ikke gjorde noe som helst. Ta utgangspunkt i egenskaper som modig, sjenerøs, snill og omtenksom. Du trenger ikke være modig hele dagen for å kunne si noe bra om deg selv. Tenker du at du virkelig har tråkket uti det to minutter, kan katastrofefølelsen melde seg. Vri det heller om og gjør to - minutters gode opplevelser til en kanondag.

Fikk en liten tanke om at dette kanskje dreier seg mest om selvtillitt. Vet ikke. Men man kan skrive ned tre ting som er bra med en selv også. Som person. Kanskje man også kan skrive ned noen høydepunkter? Når ting er som svartest, er det vanskelig å se dem, men ofte er det en eller annen liten ting som er fint.
3  Ikke sammenlign deg med andre
Sammenlign deg heller med deg selv, og bli gjerne inspirert av andre. Men du skal aldri føle deg dårlige enn noen andre fordi de får noen ting bedre til.
Ja, her fikk jeg noe å tenke på. Som for eksempel de mindre heldige forsøkene mine på skolegang…

4. Ta valg for egens skyld – ikke andres
-          Velg å gjøre det du selv vil enn å prestere for å imponere andre. God selvfølelse tillater deg å følge dine egne drømmer og ønsker.

-          Friskhetsprosess, for eksempel… 

5. Lev som du lærer
-          Gå igjennom dine egne normer og verdier. Hva er rett og riktig for deg? Så må du gjøre det du kan for å leve etter disse. Synes du at drittsnakk egentlig ikke er ok, men snakker dritt selv, kan det påvirke selvfølelsen din negativt.

6. Vær glad i deg selv
Mange behandler seg selv ille. Men det du trenger er å behandle deg selv som noen du bryr deg om. Trøster du andre i situasjoner hvor de gjør noe dumt, bør du også trøste deg selv i samme situasjon i stedet for å bebreide deg selv. Nyt de 97 prosentene som var fantastiske, og ikke uroe deg over de tre prosentene som gikk i vasken.
I blant er det mindre enn 97 prosent som var fantastiske/gode, men man burde likevel prøve å sette pris på det som var fint. Ikke alltid like enkelt, men er verd et forsøk.

7. Du duger!
Slutt med å føle deg utilstrekkelig. Tenk heller at du er en herlig en som gjør så godt du kan, og det holder virkelig mål. Det er en av de viktigste måtene å forebygge at man blir utbrent. Alle har mål for seg selv, men din verdi fastsettes ikke i hvor raskt du lykkes i å nå målene.
… Redigert. Resten passet ikke.

8 Frigjør deg fra skam og skyld
En riktig god selvfølelse får du ved å frigjøre deg fra å føle skam og skyld. All verdens kriger på jorden er rett og slett ikke din feil, og du trenger ikke bruke tankene dine på dem. Har du gjort noe får og skade eller såre andre, forsøk heller å gjøre det godt igjen. Tilgi deg selv og tenk at alle har gjort noe de ønsker ikke skulle ha skjedd.
Skriv ned det fæle du føler du har gjort på et papir og brenn det opp. Du trenger ikke å stå til rette for en rekke mennesker.
… En gang, på den tiden jeg var veldig destruktiv, skrev jeg ned alt tullet i hodet mitt, stappet det i ei flaske og gikk opp på brua som ikke er så langt fra huset jeg har vokst opp i. Jeg kastet alle dritt – tankene på havet. Det hjalp.

9. Lev nå!
Tren på å være her og nå i stedet for å henge fast i det som er forbi, eller uroe for deg som kommer i morgen. Du kan bare påvirke situasjonen din her og nå. Øv på å nyte livet. Noen lengter etter fredagen og ferie. Bruk heller kreftene på å leve akkurat nå.


1 kommentarer:

Rjegmeg sa...

Godt blogginnlegg med gode råd:-)
Jeg skal ta med meg dette på veien og til eksamen neste år;-)

Related Posts with Thumbnails

Annika

Skriverier: Mai 2008 - mars 2012.


Kontakt

annika_alexandersen @hotmail.com



Bloglovin'

Follow La vita e bella
Follow La vita e bella

Blog Archive