torsdag

Lege - torsdag.

Ti over ti går jeg opp trappene til Åsane legekontor, inn igjennom dørene og plasserer meg på den stolen jeg alltid sitter på, i løpet av de minuttene jeg tilbringer på venterommet. Det er en vane jeg har: i terapitimene og timene hos legen, sitter jeg alltid på den samme stolen. Det samme stedet. På kontorene, på venterommet, på klasserommet, ved spisebordet hjemme og i noen perioder bruker jeg alltid det samme toalettet av de som finnes både på skolen og internatet. Kanskje er det et av disse spesielle mønstrene jeg har lagt til i løpet av årene som har gått, kanskje ikke.


Det er de samme spørsmålene som alltid, de samme ordene som raser av sted alt fra jeg går over dørstokken og setter meg ned. Ord som kommer og går mens legen skriver på datamaskinen etter hvert som jeg snakker. Hei, Annika. Hvordan går det? Hvordan er humøret for tiden? Svinger det mye? Maten da? Spiser du som du skal? Drikker du nok? Hvor mye væske får du i deg? Henger du med på skolen? Deltar du? Hvordan er sosiallivet? Får du skrevet noe? Enn det da? Og det eller det eller det? Jeg svarer så godt jeg kan, er ærlig på alle mulige måter og prøver virkelig å få frem det som er viktig. Hvis man skal få noe ut av timene, så må man snakke. Sånn er det. Ja, og så er det dommedag, da. Den første på flere uker og selv om jeg har blitt flink til å akseptere tingenes tilstand, er det ikke det enkleste jeg gjør. Jeg er veldig redd for at noe skal være galt.

Et eller annet sted mellom alle ordene, tall, spørsmål, snakk om å ta en beintetthetsprøve for å sjekke risikoen for beinskjørhet (noe man er i faresonen for når man har en spiseforstyrrelse pga. mangel på kalsium), resept på noen sovetabelletter som forhåpentligvis vil gi meg en god natts søvn i Irland, får jeg plutselig lyst til å gråte. Jeg vet ikke hvorfor. Ja, ja. Jeg tar blodprøver og forlater legesenteret med kun en tanke i hodet: ”nå skal jeg spise lunsj. Uten å tenke. Bare gjøre. Bare handle. Og du, Elefantstemmen, kan si hva det enn måtte være. Jeg hører ikke på deg.”

Jeg raser inn på Åsane storsenter, fort, løp, ikke tenk, og jeg er klar, jeg er klar til å hoppe i det som er vanskelig og gjøre noe jeg ikke er så flink til. Det oppstår selvfølgelig et problem: strømmen på kjøpesenteret har gått og alle butikkene er ute av drift. Det kunne ikke kommet på et mindre passende tidspunkt: jeg er så klar for å gjøre det motsatte av det Elefantstemmen gnåler om, så bestemt på å utfordre monsteret og jobbe for harde livet. Dessuten er jeg sulten. Det neste alternativet er Ikea og jeg trosser regnvær, løper forbi den proppfulle parkeringsplassen utenfor senteret, går opp trappene, inn på kafeen, kjøper mat, vann, VG, ned ved et bord, gaffelen i hånden, dagens nyheter på bordet fremfor meg og klar – ferdig – spis. Jeg spiser og jeg føler meg nesten litt dum der jeg sitter, nærmest kaster i meg maten, tygger og svelger på autopilot – som om jeg aldri skulle ha smakt mat på veldig lenge. Men jeg driter i det, gir blaffen i alle lunsjmenneskene som sitter rundt om kring, skraper fatet og forlater stedet.

Klapp, klapp på skulderen.



*

I dag har jeg handlet inn de siste småtingene jeg trenger å ha med meg til Irland. Dagbok, reisedagbok og ei notatblokk til å skrive ”dagens tekst” i. Hver eneste dag i løpet av de tolv vi skal tilbringe på øya, skal vi skrive noe. Tekster med innleveringsfrister og jeg kjenner at det blir godt. Tidsfrister, tidspress. Akkurat sånn som jeg liker det og for øyeblikket passer det meg perfekt: jeg har hodet fullt av historier som jeg ikke får ut fordi jeg ikke har ork eller energi til å gjøre det helt på egenhånd. Kofferten er nesten ferdigpakket, omentrent fylt til randen som vanlig og jeg har stappet både Nutridrikk, noe pålegg og andre ting som jeg anser som nødvendig. Nå er jeg klar. Jeg har gjort det nødvendige; jeg tar ansvar for meg selv og gjør det jeg vet jeg må og burde. Sånn er det. Sovepiller, mat – medisiner, medisiner.

Det har alt vært en lang dag og jeg er fryktelig sliten. Resten av kvelden skal jeg spille litt The Sims sammen med Caroline, ringe mamma og ta tidlig kveld. Jeg trenger det.

Hei, Dublin! Hei, Irland!

2 kommentarer:

Marianne L. Karlsen sa...

Kjære Annika :-)
Jeg vet at du ikke hvet hvem jeg er, men jeg delte noen triste episoder med deg på UPA i tromsø. Allerede da så jeg hvor utrolig vanskelig du hadde det. Etter hvert måltid var det under pleddet på sofan i din så alt for kjente fosterstilling. Etter at jeg møtte deg begynte jeg å lese bloggen din. Du har virkelig kommet langt, og da mener jeg LANGT! Du ser det kanskje ikke selv, ikke hvet jeg, men du har så utrolig mye å være stolt over. Mestringsfølelse er noe av det beste man kan oppleve. Jeg husker vi var ute å kjørte tur, vi var de eneste pasientene på avdelingen som kunne tenke seg en tur ut. Bare det å se hvordan du sleit med å få ned det halve eple, det stakk virkelig i meg. Dette blir kanskje litt rart for deg å lese. Men jeg sitter meg virkelig inn i andres situasjoner, og du var en av de som rørte meg mest. Når jeg nå leser bloggen din å ser hvor langt du har kommet, vit at jeg og garantert mange andre er utrolig stolte av deg! Dette er ditt liv, du kan ikke la deg kontrollere av de skumle tankene som kommer. Du er for fin og god til å bli dratt ned. Du er en som virkelig fortjener det gode i livet, noe jeg er sikker på at du blir å få. Ting er jo mye bedre allerede? I hvertfall Annike, som en medpasient og som en som vet hvor tøft og vannskelig ting er og kan bli, du er en inspirasjon! Virkelig. Jeg følger din fremgang, og den rører meg sterkt!

- Marianne :-)

Annika sa...

Kjære Marianne :)

Ja, jeg husker deg! Jeg visste ikke at noen av dere som var der sammen med meg faktisk leser bloggen min og tusen takk skal du ha for at du har gjort det så lenge.

Takk for mange fine ord.
Jeg husker også den bilturen. Det regnet og greier, og vi dro innom et sånn galleri eller noe. Det begynner å bli en stund siden nå :)

Ting har blitt så mye bedre siden den gang. Jeg har kommet meg veldig og måtte til slutt velge hva jeg ville gjøre med livet mitt.
Igjen: tusen takk! Jeg håper ting er greit med deg og hvis du har lyst, er det bare å sende en mail eller noe =)

Related Posts with Thumbnails

Annika

Skriverier: Mai 2008 - mars 2012.


Kontakt

annika_alexandersen @hotmail.com



Bloglovin'

Follow La vita e bella
Follow La vita e bella

Blog Archive