mandag

5.desember: Å feire jul.

Desember. Advent. Julegavehandling. Stress. Mat. Julefeiring. Sammenkomster. Mas. Familie. Fri. Helligdager, åh, helligdager. Fram til jeg var tolv år, elsket jeg jul. Jula var den fineste tida jeg visste om. Jeg elsket å få penger fra mamma og pappa i begynnelsen av desember, slik at jeg kunne kjøpe julegaver. Jeg elsket lukta, følelsene, snøen på bakken, julelysene, pynten og opplevelsen. Ribbemiddag og pinnekjøttmiddag. Naturligvis var jeg ikke barn for alltid. Den opplevelsen man har av jul, forandrer seg med årene. Det gjorde det for meg også. I en alder av tretten hadde synet mitt på jul forandret seg veldig.

I første omgang var det forventningene som gjorde jul annerledes. Å være tretten, trist, sint og frustrert passet ikke inn i det lykkelige bildet av julefeiringen. For jula er ei tid der alle skal være glade. Fornøyde. Blide. For meg var det ikke slik. Jeg var ikke lykkelig, ikke før jul, ikke i jula og ikke etterpå. Og det at det ble forventet at jeg skulle være glad og fornøyd og sosial samtidig som jeg hadde det vondt, gjorde det enda vanskeligere. Jeg prøvde å holde masken, men ofte sprakk den. Kaboom. Og jeg smalt både hodet og hendene i veggen, og uforstående foreldre sto utenfor og lurte på hva i guds navn det egentlig var som feiret den ampre og iltre tenåringen deres.

Slik var det.
I mange år.






















I 2006 ble maten for alvor vanskelig. Det gjorde også jula til et mareritt. På mange måter slapp jeg unna mye, siden jeg ikke spiser kjøtt, men det var likevel mange andre ting som det florerte av i hytt og gevær. Mat. Maten. Senere brukte jeg å fortelle en sammenligning til folk, slik at de kunne forstå hvorfor jula var så vanskelig for meg: "I jula er det mye mat. Denne maten står framme hele dagen. Kaker, godteri og allverdens ting og tang. Det er helt normalt for friske folk. Det er slik det skal være. Men for meg er jula et mareritt. Jeg vet at friske folk også synes at det er litt mye mat i jula av og til. Jeg har mat i hodet hele tiden. Enorme mengder mat. Jeg drømmer om mat, jeg tenker på mat. Og for meg, så er jula nesten som om alt jeg har i hodet hele tiden, er tatt ut og plassert i rommet rundt meg."
Jeg var deprimert og hadde matproblemer, og dette gjorde ikke jula noe enklere. Det skapte store kommunikasjonsproblemer for meg og foreldrene mine - jula ble konfliktfylt og i 2006 la jeg jula for hat. Bildet over er en ironisk illustrasjon som jeg tegnet i paint i desember 2007. Jula var vond. Den var vanskelig, det var krangling, det var mat og ingenting passet inn i slik jeg egentlig ønsket at ting skulle være.

Selvfølgelig følte jeg meg som et monster. Jul skulle være fint og jeg forpestet alt som var. Negativ. Jeg karret meg gjennom det, til jeg bestemte meg for at jeg ikke orket mer. Livet var en pain in the ass. Nyttårsaften 2007 endte jeg opp på akutten. I tre dager lå jeg på sykehuset sammen med ei dame med kols. I tre dager fikk jeg beskjed om å tenke positivt og så havnet jeg på ungdomspsykiatrisk.
Mer er det ikke å si om den saken.

2008. Desember 2008. Jeg var ekstremt dårlig og juleferien ble tilbrakt med influensa, sex & the city og dårlig samvittighet for å spise smuler fra benken. Jeg skammet meg, men det var min virkelighet. Det var slik det var. Samtidig var det også den beste jula jeg hadde hatt på over fem år. Ingen krangling, ingen kommunikasjonsproblemer, ingenting. Jeg fikk surre med mitt. Sannsynligvis av en grunn: etter nyttår skulle jeg få hjelp. Vissheten om det, skapte en ro hjemme som vi ikke hadde hatt på år.

Desember 2009 var vakker. Til tross for at jeg fortsatt var veldig opptatt av at frokost og kvelds og lunsj måtte være slik og sånn, var det likevel fantastisk. Jeg lo. Jeg feiret en ordentlig nyttårsaften. Jeg var mer levende enn jeg hadde vært siden jeg var tretten år. Selvfølgelig var det vanskelig med mat og å få ting til, men det gikk. Det var vakkert. Jeg hadde det fint. Og jeg gråt en skvett fordi jeg ett år tidligere, hadde fått en klar beskjed om at livet hang i en tynn tråd. Jeg hadde fullført behandlingen på Capio. Jeg mestret livet bedre enn tidligere. Det var så vakkert at det fikk hjertet mitt til å vibrere.

2010. Krisefase. Overspising. Krise. Gråting. Ingen kirke. Ingen julestrømpe. Hyling. Smelling med dørene. Krise. Så krise at jeg ble liggende på sofaen i fjorten dager uten å ta meg til noe. Så fikk jeg halsbetennelse. Jeg kjente ikke igjen kroppen min. "Jeg skal aldri mer feire jul," sa jeg. "Aldri mer." Og glemte fullstendig at jula kunne være fin. Aldri mer. Never ever. 

Nå er det desember igjen. Og det ser ut til at jeg skal feire jul nok en gang. Slik ser jeg ut. Dette er meg. Jeg er. Jeg er over middels skeptisk til julefeiring i forhold til alle menneskene jeg går i klasse med. De spilte julesanger i slutten av november og har pyntet hele huset til jul allerede. Jeg derimot, irriterte meg over julepynten dagen før 1.søndag i advent. Kanskje er jeg negativ, men jeg prøver å ha et nøkternt forhold til jul og julefeiring. Ja, jeg synes at ting blåses litt mye opp, men jeg aksepterer at folk vil gjøre mye ut av det. Jeg skjønner det, det bare er ikke noe for meg.

I år er alt annerledes. Jeg er ikke anorektisk. Jeg er ikke i krise. Jeg har ikke matproblemer og ønsker meg en julestrømpe stappfull med godteri. Jeg gleder meg til ferie, jeg gleder meg til fri fra skolen og jeg gleder meg til late helligdager i senga. Jeg gleder meg til å jobbe julaften på sykehjemmet og jeg gleder meg til å jobbe første juledag. Jeg gleder meg til å ligge langflat i senga, se ferdig dårlige tv-serier som plutselig blir gode etter å ha sett noen episoder, og jeg gleder meg til å spille brettspill. Til å være sammen med Inger. 

Jeg ser fram til det. Jeg ser fram til jul. Det er en stor forandring. 




4 kommentarer:

Mira sa...

Dette er så fint å lese. At ting kan bli annerledes, at det er håp i alt. Håper du får en jul som er fin, FIN. <3

Linn Karin sa...

Takk annika! Du setter så utrolig godt ord på veldig mye! Har jo selv slitt m anoreksi og vi har hatt noen julaftener m mye konflikter på grunn av noe så "enkelt" som mat. Husker en julaften jeg drakk meg opp på vann som straff for å bli fristet av maten,(fylte opp kroppen m vann til jeg holdt på å spy, hatt vannforgiftning et par ganger pga d), og v middagsbordet ble mamma iritert fordi jeg bare vil ha d halve eple jeg hadde gjort klart. Jeg hadde mobilisert så mange krefter på å kunne faktisk unne meg et HELT halvt eple til middag, og d utgjorde en konflikt. D r d siste man vil rundt et middagsbord på selve julekvelden. Du beskriver flere situasjoner som jeg kjenner meg igjen i. Og BTW, dine nærmeste må være uitrolig stolte av deg:)

Anonym sa...

Så deilig å kunne glede seg til jul og ha et avslappende forhold til det. Det er jo mye kos i jula, og det er sånn det skal være. Håper virkelig at jula di blir knallfin :D

<3

"Nora" sa...

Så deilig. Jeg forsøker å overbevise meg selv om at jula blir bra i år. Den blir nok fin.

Related Posts with Thumbnails

Annika

Skriverier: Mai 2008 - mars 2012.


Kontakt

annika_alexandersen @hotmail.com



Bloglovin'

Follow La vita e bella
Follow La vita e bella

Blog Archive