fredag

Hvordan få plass på Capio Anoreksi senter?



Som de fleste av dere sikkert vet, var jeg i behandling på Capio Anoreksi senter fra 7. januar 2009 til 11. desember samme år. Litt over tjue uker ble tilbrakt bak de gule veggene i Åsebråtveien; tjue uker som har vært blant de viktigste ukene i hele mitt tjueårige liv. 140 + dager i behandling på institusjon, 365 dager med beinhard jobbing som over tid ga resultater. Gode resultater. 


Fra Capio ble etablert i Norge (det er et konsept fra Sverige- de har to sentre der) i 2004 (?), har pasienter fra hele landet måtte kjempe for å få plass på senteret. Capio er et privat sykehus som er spesialister (og behandler) på alle typer for spiseforstyrrelser , og tidligere (fortsatt) har helseforetakene ikke vært spesielt velvillig til å kjøpe plasser der- til tross for at det ikke har vært mange ledige senger på senteret og ingen venteliste! 


1.januar 2001, i år med andre ord, inngikk Capio en avtale med Helse Sør- Øst som gjør det enklere for pasienter som tilhører nevnt helseforetak å komme i behandling på senteret. Helse Sør-Øst disponerer 11 av 12 sengeplasser, hovedsaklig for ungdom fra 14- 18 år, med forlengelse til 23 år. Grunnen til dette er fordi det i dag er mulig å være innenfor BUP systemet (barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) inntil fylte 23 år. Men; senteret skal ha en fleksibilitet til nedre og øvre aldersgrense. Det vil si at det fortsatt er en sjanse å få plass selv om man er 13 eller 24 år. 


Hvordan få plass på Capio?
På grunn av den nye avtalen, er det i dag mye enklere å søke om plass på senteret. Tidligere var det slik at alle, uansett helseforetak, måtte gå via det spesifikke foretaket for å få dekket behandlingen. 
Nå er det derimot slik:


- Bor du i Helse Sør- Øst er det ditt lokale helseforetak som har behandlingsansvaret for deg, og som kan henvise deg til behandling ved Capio Anoreksi Senter. Barn og unge under 18 år skal henvises fra psykisk helsevern for barn og unge (bup, lege etc.). Ta kontakt med behandleren din på DPS eller BUP. 


- Bor du i en annen helseregion kan det likevel søkes om behandling ved Capio. Men her er det den faglige- administrative ledelsen ved det helseforetaket du tilhører som bestemmer i forhold til pasientbehandlingskontrakt ved private institusjoner som ikke inngår i fritt sykehusvalg. Som flere sikkert vet, er Capio fortsatt ikke under fritt sykehusvalg.


Har du ikke kontakt med psykiatrien, må du oppsøke legen din og be om henvisning.


Anbefaler alle som har behov og muligheten til å søke plass på Capio, til å gjøre det.
Ikke la deg villede av navnet "anoreksi senter"; de behandler alle typer og former for spiseforstyrrelser.



kilde: http://capioanoreksisenter.episerverhotell.net

4 kommentarer:

Frida S. sa...

Jeg lå nå i grenselandet for en ny innleggelse på grunn av manglende vektoppgang og skadene det fører med seg, og behandleren min sa at Capio var et alternativ. Du har kaanskje (?) fått med deg at jeg har klart å stable meg litt opp på bena selv igjen på egenhånd, og at det var fordi jeg ikke ville legges inn langt unna hjemmet mitt. Her jeg nå sitter, utgrått, sliten og fortvilet uten anelse om hva jeg skal gjøre etter nok et vektsprang, skulle jeg nesten ønske jeg heller var på Capio enn her hjemme. Problemet var bare at det var større sjans for at jeg kom til å havne på en eller annen klinikk-sak oppe i Trøndelag, hvilket er mmmange timer unna her.

Gjennom alle de positive ordene du har kommet med angående Capio, vet jeg i hvert fall at om jeg noen gang faller hardt og brutalt tilbake til gamle uvaner, særlig om jeg er over myndighetsalderen og ikke er like koblet til foreldrene mine som nå, ønsker jeg meg til Capio. Er fullt klar over at en innleggelse på selv det superbeste senteret for spiseforstyrrelser ikke gjør kampen enklere, men... du skjønner kanskje poenget mitt?

Bra at du kommer med informasjon, i hvert fall (:

Annika sa...

Ja, jeg har fått med meg at du har klart å stable deg litt opp igjen på beina selv og det er utrolig! :-)

Hvis du ber behandleren din søke til Capio, er det veldig mulig du kommer dit istedet for Trøndelag. Kampen er tøff uansett hvor man er, men opplegget på Capio er unikt (og hardt, ingen overraskelse)- og de som jobber der er svært dyktige.

Jeg skjønner godt hva du mener :-)

Anonym sa...

Jeg har ikke den muligheten i det hele tatt,trist at det egentlig bare er et tilbud til de som er opp til 23/24,og ikke til alle..

Solveig @ poona sa...

Tusen takk for at du er så grei og sprer informasjon om capio! Vil tro det er mange som lærer nytt om behandlingsmulighetene ved det du skriver, og kanskje kan det bidra positivt i noens prosess.

Likær'e! :D

Related Posts with Thumbnails

Annika

Skriverier: Mai 2008 - mars 2012.


Kontakt

annika_alexandersen @hotmail.com



Bloglovin'

Follow La vita e bella
Follow La vita e bella

Blog Archive